Ont i magen - symptom

Ofta går ont i magen över av sig själv, och orsakerna till det onda kan vara väldigt många. Vanligt är tex matförgiftning eller mensvärk, men kan även vara ett behandlingskrävande tillstånd. Det finns även medicinska syndrom som är svåra att behandla där man får lindra symtomen istället. Sådana exempel är IBS och funktionell dyspepsi.

Diarré

Ont i magen av tillfällig diarré är vanligt och beror oftast på virus eller bakterier. Smittspridning kan ske både via mat eller dryck och via andra infekterade personer man kommit i kontakt med. Magsjukan kommer ofta snabbt med diarréer och illamående. Trots att du kan må mycket dåligt brukar magsjuka sällan vara allvarlig. Viktigt att återställa vätskebalansen genom att dricka mycket. Läs mer.

Gaser

Ont i magen på grund av bubblor och gasbesvär uppstår vanligtvis plötsligt. I svårare fall kan magen bli uppsvälld med magkramper. De flesta orsakerna är relaterade till matsmältning. Men det kan också bero på medicinska tillstånd och diagnoser som behöver behandling. Gasen består av luft som du sväljer eller som bildas i tjocktarmen när kroppen bryter ner mat. Läs mer.

Förstoppning

Om du har ont i magen pga av förstoppning, har du svårt att få ut avföringen ur kroppen. Förutom att det gör ont i magen känner du dig ofta uppblåst när du är förstoppad. Illamående är vanligt. Förstoppning kan ge både plötsliga och mer långvariga besvär. Läs mer. REF: 1177.se2021-04-26

Köp PROIBS®

Genom att använda den här webbplatsen samtycker du till att vi använder oss av cookies i enlighet med vår Cookie policy.

Jag förstår och accepterar.